Min første oppskrift må være chilimarmelade – ikke bare er en insane godt – men også veldig enkelt og få ingredienser å legge inn.
Instruksjoner
- Rens paprika, og kutt den i biter. Hakk chili i små biter. Hvor sterk chilien smaker er ikke så lett å vite - noen av de store chiliene smaker nesten ingen ting. Vi anbefaler å bruke de største chiliene, og ta ut frøene hvis du ønsker mildere syltetøy.
- Kjør blandingen i blender eller bruk en stavmikser rett i kjelen etter det har kokt opp. Tips: Ikke bruk stavmikser i teflonbelagt kjele - det kan lett ødelegge kjelen (been there, done that)
- Ha alt i en kjele, og kok opp med sukker og eddik - gelatinen skal oppi senere.
- Hvis du ikke kjørte chili- og paprikablandingen i blenderen, kan du bruke stavmikseren rett i kjelen nå. Det skal småkoke i ti minutter.
- Følg bruksanvisningen på gelatinen. La det svelle og hell blandingen i kjelen. La det koke et par minutter til.
- Avkjøl i 30 - 40 minutter - bruke gjerne tiden til å sterilisere glassene 🙂
- Ha marmeladen på glass. Hvis du har sterilisert glassene holder syltetøyet en evighet - hvis du vil.
Notater
Utgangspunktet for oppskriften finne dere her: https://www.nrk.no/mat/chilimarmelade-1.12064079
Hvor mye gelatinpulver tilsvarer en gelatinplate?
En gelatinplate veier vanligvis rundt 1,7 til 2 gram og tilsvarer omtrent 1 teskje (ca. 3,3 gram) gelatinpulver. Dette kan imidlertid variere litt avhengig av merket og kvaliteten på gelatinen. Generelt regnes det at for å erstatte gelatinplater med pulver, trenger du å bruke samme mengde gelatin (i gram) som oppskriften angir, men husk at gelatinpulveret må bløtlegges i kaldt vann for å hydrere (svelle) før det varmes og oppløses i oppskriften. Det er også viktig å merke seg at resultatet kan variere noe i tekstur, siden gelatinplater ofte gir en litt klarere og jevnere konsistens enn pulver.